Au Pair Program






Każdy kto rozważa wyjazd do USA powinien na początku wiedzieć jakie warunki należy spełniać aby zostać Au Pair. Oto one:

  • wiek 18-26
  • posiadane prawo jazdy
  • ukończona szkoła średnia
  • doświadczenie w opiekowaniu się dziećmi (min. 200 godzin)
  • znajomość języka angielskiego na poziomie komunikatywnym
  • czysta kartoteka (będzie potrzebne zaświadczenie o nie karalności)
  • możliwość wyjechania na rok do USA

Wydaje mi się również istotne to, że program nie jest wyłącznie dla dziewczyn. Z tego co wiem, niektóre rodziny właściwie wolą męskie au pair ;)

Biura au pair mają mniej więcej taką samą ofertę i oczywiście takie same zasady programu:


Au Pair ma zagwarantowane:

  • bezpłatny bilet lotniczy w obie strony
  • 4 dni szkolenia dotyczącego opieki nad dziećmi 
  • 13-miesięczną wizę J-1 Exchange Visitor's Visa, z możliwością przedłużenia na kolejne 6, 9 lub 12 miesięcy
  • własny pokój i pełne wyżywienie podczas całego pobytu u rodziny goszczącej
  • ubezpieczenie medyczne (możliwość wykupienia ubezpieczenia rozszrzonego)
  • 2 tygodnie płatnego urlopu
  • minimum 1.5 dnia wolnego na tydzień, dodatkowo wolny 1 cały weekend na miesiąc
  • USD 500 na edukację
  • 13-ty miesiąc na podróżowanie
  • kieszonkowe: USD 195,75 tygodniowo

Czas pracy:

  • 45 godzin tygodniowo, nie więcej niż 10 godzin/dzień

Inne obowiązki:
  • Każda Au Pair, aby mogła wypełnić wszystkie warunki programu, jest zobowiązana wyrobić 6 kredytów w szkole, na zajęciach o dowolnie wybranej tematyce. 6 kredytów to w przybliżeniu 72-90 godzin
  • Uczesticzenie w comiesiecznych spotkaniach z LCC (Local Childcare Coordinator)

To wszystko w wielkim skrócie. Umieściłam tutaj te informacje, które wydają mi się najbardziej istotne zanim podejmie się decyzję o przystąpieniu do programu :)

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz